Provincie Limburg

Leerloopbanen

De ‘leerloopbaan’ is de weg die je gaat en de keuzes die je maakt doorheen je opleidingstraject in het onderwijs. Soms loopt dit vlot, andere jongeren hebben het moeilijker om hun traject succesvol af te ronden.

Steunpunt Onderwijs Limburg wil de leerloopbaanbegeleiders en leerkrachten in de secundaire scholen informatie, ondersteuning en instrumenten aanreiken om jongeren zo kwalitatief mogelijk door hun leerloopbaan te loodsen. Daartoe zet het samenwerkingen op met héél wat partners uit de onderwijs- en arbeidswereld, maar ook met organisaties uit de hulpverlening die zich op jongeren richten.

Door een kwalitatieve begeleiding doorheen hun leerloopbaan ontdekken jongeren niet alleen zichzelf, maar ook welke onderwijsvorm en interessegebied best bij hen past, de mogelijke trajecten waaruit ze kunnen kiezen, en welke verdere opleidingen en jobs daarop aansluiten. Een passend perspectief zorgt voor een hogere motivatie om het traject goed te doorlopen.

Voor bij wie het minder vlot loopt, is het belangrijk zo snel mogelijk de juiste ondersteuning te krijgen om de leerloopbaan tot een goed einde te brengen.

De leerloopbaan stopt niet bij het behalen van een diploma secundair onderwijs. Wie verder studeert of de stap naar de arbeidsmarkt zet komt meestal opnieuw voor loopbaankeuzes te staan. Jongeren die al eerder leerden te wat belangrijk is om een passende keuze te maken, staan sterker om de keuzetaken opnieuw met succes te doorlopen. Op die manier wordt ook ingezet op een goede overgang tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

© 2024 Steunpunt Onderwijs Limburg